Jaarlijks lopen honderden jongeren in de vakantie risico te moeten trouwen of te worden achtergelaten in het buitenland. Ben jij bang dat jouw familiebezoek of zonvakantie eindigt in een enkele reis? Of denk je dat iemand moet trouwen of wordt achtergelaten? Het Landelijk Knooppunt voor Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) lanceert deze week de campagne ‘Retour/Enkele reis?’, zodat mogelijk slachtoffers hun vermoedens serieus nemen en ook bij twijfel direct hulp zoeken.

Campagne Retour/Enkele reis
Diny Flierman, manager van het LKHA, benadrukt dat slachtoffers achteraf aangeven dat er wel degelijk signalen waren. Zoals een plotseling vertrek of gebrek aan controle over reisdocumenten zoals paspoort, visum en tickets. Slachtoffers worden bijvoorbeeld buiten bepaalde gesprekken gehouden of er is voor het slachtoffer geen retourticket geboekt. Het LKHA geeft aan dat het van groot belang is dat mogelijke slachtoffers hun vermoedens serieus nemen en ook bij twijfel direct hulp zoeken. Er zijn verschillende organisaties en instanties gespecialiseerd in het bieden van hulp en ondersteuning, zoals Veilig Thuis, het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating en de politie in geval van direct gevaar.
Vaak is loyaliteit de reden dat mogelijke slachtoffers blind zijn voor signalen van huwelijksdwang en achterlating. Ze wuiven de signalen weg, want ze denken: ‘mijn familie zal mij zoiets nooit aandoen’, aldus Diny Flierman, manager LKHA.
Maak jij je zorgen?
Neem (anoniem) contact op met het LKHA via 070 345 43 19 of kijk op www.huwelijksdwangenachterlating.nl
Meer informatie
- Eergerelateerd geweld, huwelijksdwang en achterlating – Wat is het en wat kun je doen.
- Landelijk Knooppunt voor Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA)