Wat gebeurt er als ik bel?

We luisteren naar je verhaal

Je krijgt advies

We zoeken samen hulp

Wij zijn 7 dagen per week, 24 uur per dag gratis bereikbaar. Bel met 0800 – 2000.

Vraag en antwoord

 • Ervaringsverhalen, lees wat anderen voor hen hebben gedaan.

  Het houdt niet op, totdat jij iets doet
  Wegkijken en doen alsof kindermishandeling niet bestaat is niet oké. Jij kunt ook iets doen om ervoor te zorgen dat een eerste stap wordt gezet en de cirkel van geweld tegen kinderen wordt doorbroken. Maak jij je zorgen over een persoon of situatie? Via www.ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl vind je verschillende tips en handvatten. Lees de verhalen van Angélique, Brayn, Lena, Delaine en Friso en wat anderen voor hen hebben gedaan.

 • Wat kan ik zelf doen om te helpen?

  Je zorgen maken om iemand is niet fijn. Helemaal niet als die zorgen gaan over huiselijk geweld. Maar, wat is er eigenlijk aan de hand? Is het wel aan jou om iets te doen? Ja. Juist jij kunt helpen. Want ook als je twijfelt, kun je iets doen. Dus kijk naar de signalen waar je op kunt letten, praat erover en vraag om hulp. Op de website ikvermoedhuiselijkgeweld.nl staat wat je kunt doen. Je kunt in alle gevallen via 0800-2000 (gratis) 24/7 bij Veilig Thuis terecht voor advies en hulp.

  Wegkijken en doen alsof kindermishandeling niet bestaat is niet oké. Jij kunt ook iets doen om ervoor te zorgen dat een eerste stap wordt gezet en de cirkel van geweld tegen kinderen wordt doorbroken. Maak jij je zorgen over een persoon of situatie? Via www.ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl vind je verschillende tips en handvatten. Lees de verhalen van Angélique, Brayn, Lena, Delaine en Friso en wat anderen voor hen hebben gedaan. (Week tegen Kindermishandeling 2021)

   

 • Wat zijn de signalen van mishandeling?

  Mishandeling is soms moeilijk te zien. Er zijn verschillende signalen die je kunnen opvallen. Stil en teruggetrokken gedrag, of juist heel druk gedrag. Schrikken van aanrakingen, vaak verwondingen hebben op onlogische plekken. En daar ongeloofwaardige verklaringen voor geven. Maar ook een onverzorgd uiterlijk, vieze, kapotte kleren en ongewassen haren en lichaam. En tenslotte ouders die schreeuwen tegen hun kind of vaak negatieve dingen zeggen over hun kind. Of een partner die je nooit buiten ziet. Iemand die angstig, schrikachtig of depressief is. Maar ook mishandeling of verwaarlozing van een huisdier kan een teken zijn dat het niet goed gaat in het gezin.

   

  Bij een oudere kunnen dit signalen zijn: een slecht verzorgd uiterlijk, urinegeur, blauwe plekken op vreemde plaatsen, somber en lusteloos gedrag, angstig en schrikachtig gedrag, of onderdanig gedrag naar de verzorgende.

   

  Het kunnen allemaal signalen zijn dat het bij een gezin thuis of met een oudere niet goed gaat. Dit zijn slechts voorbeelden. Bedenk je dat elk geval uniek is, en ga op je gevoel af als je denkt dat er iets niet klopt. Bel voor deskundig advies met Veilig Thuis 0800-2000 (gratis) 24/7. Je kunt altijd iets doen.

 • Wat gebeurt er als ik een melding doe?

  Je zoekt contact met Veilig Thuis…

  • Veilig Thuis geeft advies
  • Veilig Thuis onderzoekt
  • Veilig Thuis organiseert
  • Veilig Thuis doorbreekt
  • Veilig Thuis geeft voorlichting

   

  Meer informatie vindt je ook op: Wat doet Veilig Thuis

 • Mag ik anoniem een melding doen over iemand anders?

  Wil je advies en hulp voor de ander en/of voor jezelf? Je kunt je vragen stellen of je hart luchten. Je krijgt een hulpverlener aan de lijn, die aandachtig naar je verhaal luistert. Deze hulpverlener zet alles voor je op een rij, beantwoordt je vragen en geeft je advies. Ook kijkt de hulpverlener samen met je welke professionele hulp er nodig is. Als je wil, kun je anoniem blijven.

Dit kun je doen

 • Dreigt er direct gevaar? Bel 112!
 • Praat erover met iemand die je vertrouwt

  Iemand anders kijkt misschien op een heel andere manier naar jouw verhaal. Samen kun je bespreken wat je het beste kunt doen.

  Bij Vormen geweld is veel informatie te vinden over verschillende vormen van kindermishandeling en huiselijk geweld. Dit kan je helpen om jouw zorgen te beoordelen.

 • Praat met de personen om wie het gaat

  Praten met personen over wie jij je zorgen maakt is een grote stap. Je weet meestal niet precies wat er aan de hand is. En je wilt de ander niet kwetsen. Daarnaast kan een slachtoffer of pleger van geweld zich misschien schamen en wil diegene het verborgen houden. Het kan ook voorkomen dat zorgen niet kloppen. Toch is het goed om het gesprek aan te gaan. Als er wel sprake is van geweld, kun je samen bespreken hoe je hier iets aan kunt doen.

 • Neem contact op met Veilig Thuis

  Veilig Thuis is er voor iedereen die direct of indirect te maken heeft met huiselijk geweld en kindermishandeling. Je kunt bellen voor advies en ondersteuning. Voor jezelf of voor een ander. Je krijgt een medewerker aan de lijn die goed naar je verhaal luistert. Deze medewerker beantwoordt vragen en geeft advies. De medewerker kijkt samen met jou of er professionele hulp nodig is en welke hulp dan het beste is. Als je wilt of als dat nodig is, kun je anoniem blijven.

   

  Soms is het snel duidelijk welke problemen er zijn en welke hulp nodig is. In dat geval gaat Veilig Thuis deze hulp organiseren door een hulpverlener in te schakelen. Soms is niet duidelijk wat er aan de hand is, dan moet dat eerst uitgezocht worden. Dat doet Veilig Thuis zo veel mogelijk samen met de mensen om wie het gaat. Lukt dat niet, dan kan Veilig Thuis ook onderzoek doen zonder dat de betrokkenen het daarmee eens zijn.

   

  Twijfel je? Bel dan, eventueel anoniem, voor advies, 0800-2000 (gratis) 24/7. Want anders gebeurt er niets!

Wat gebeurt er als je Veilig Thuis belt? – Animatie van VNGemeenten