Er zijn veel uitingen en vormen van huiselijk geweld en kinder- en ouderenmishandeling die allemaal een eigen aanpak op maat nodig hebben. Veilig Thuis heeft als expertisecentrum voor huiselijk geweld en kinder- en ouderenmishandeling kennis en ervaring met alle uitingen en vormen van geweld die voorkomen in gezinnen en relaties. Alle uitingen van geweld kunnen voorkomen bij kinderen, volwassenen en ouderen.

Uitingen van geweld
 • Lichamelijk geweld

  Slaan, schoppen, verwonden, verwaarlozen en alle andere lichamelijke vormen van geweld.

 • Seksueel geweld

  Uiteenlopende vormen van seksueel ongewenste handelingen, zoals aanranding, verkrachting en incest, maar ook subtiele vormen zoals seksuele chantage, verplicht meekijken naar porno of intimidatie. De toename van seks op het internet leidt tot nieuwe vormen van seksueel geweld, zoals het verleiden tot het maken van naaktfoto’s die dan tegen jouw zin verspreid worden.

   

  Vaak gaat seksueel geweld gepaard met bedreiging en psychische mishandeling, zoals kleineren, uitschelden, buitensluiten en chanteren. De pleger dreigt bijvoorbeeld met geweld als het niet geheim blijft. Of het slachtoffer wordt mishandeld en gedwongen tot seksueel contact.

   

  Het Centrum Seksueel Geweld is er voor iedereen die kortgeleden een nare seksuele ervaring heeft meegemaakt. Heb jij hulp nodig of zit je met vragen? Bij het Centrum Seksueel Geweld staan ze dag en nacht voor je klaar via 0800-0188 (gratis).

 • Psychisch geweld

  Uitschelden, vernederen, dreigen met geweld, spullen kapot maken, een volwassene niets laten beslissen, vervelende dingen over iemand zeggen, bang maken.

Vormen van geweld