Als je wordt gestalkt, word je regelmatig lastiggevallen door je ex-partner. Je relatie is voorbij, maar je ex-partner lijkt dat niet te willen accepteren. De stalker maakt gebruik van jullie kinderen om te proberen jullie relatie te herstellen. Het kan ook een andere (on)bekende zijn. De stalker achtervolgt je op straat of arrangeert allerlei toevallige ontmoetingen, belt je veelvuldig of bestookt je met hinderlijke e-mail, geeft je ongevraagde cadeaus. Erger wordt het wanneer de stalker je bedreigt of zegt dat je nooit meer met rust gelaten zult laten. Dat kan allerlei gevolgen hebben. Het kan je irriteren maar ook bang maken. Je durft dan bijvoorbeeld steeds minder over straat, je durft de telefoon niet meer op te nemen en moet misschien maatregelen treffen om jezelf, je kinderen en familieleden te beschermen. Zij worden dan dus ook slachtoffer van stalking.

Stalking kan, als het langer duurt, steeds vervelender en gevaarlijker worden. Zelf zorgen dat het stopt is soms te moeilijk, omdat je niet meer weet hoe je op je stalker moet reageren of omdat jullie samen kinderen hebben en daarom wel contact met elkaar moeten hebben. Het is belangrijk dat het thuis weer veilig wordt en dat er hulp voor iedereen komt, want het geweld stopt niet vanzelf. Iemand moet de eerste stap zetten!

Dit kun je doen
 • Praat erover met iemand die je vertrouwt

  Heb je te maken met stalking? Blijf er niet mee rondlopen.

  Dit kun je doen als jij wordt gestalkt

  Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn er meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt. Een goede vriend, een familielid of een buurman of -vrouw die je vertrouwt. Wat jij het prettigst vindt. Als je eenmaal die eerste stap hebt gezet, zul je merken dat het best goed voelt om je hart te luchten. Behalve jouw verhaal vertellen aan deze persoon, kun je ook vragen of hij of zij met je mee gaat naar een hulpinstantie. Je kunt ook praten met lotgenoten, mannen en vrouwen die hetzelfde meemaken als jij. Of je kunt zelf naar goede hulp zoeken.

  Dit kun je doen als je je zorgen maakt over iemand anders

  Als je je zorgen maakt om iemand anders, praat erover met iemand die je vertrouwt. Vaak ben je niet de enige die iets heeft gemerkt. Iemand anders kijkt misschien op een heel andere manier naar jouw verhaal. Samen kun je bespreken wat je hierna het beste kunt doen. En als je een professional bent volg je de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling.

 • Praat met de personen om wie het gaat

  Praten met personen over wie jij je zorgen maakt is een grote stap. Je weet meestal niet precies wat er aan de hand is. En je wilt de ander niet kwetsen. Daarnaast kan een slachtoffer of pleger van geweld zich misschien schamen en wil diegene het verborgen houden. Het kan ook voorkomen dat zorgen niet kloppen. Toch is het goed om daar achter te komen. Als er wel sprake is van geweld, kun je samen bespreken hoe je hier iets aan kunt doen.

 • Neem contact op met Veilig Thuis

  Veilig Thuis is er voor iedereen die direct of indirect te maken heeft met huiselijk geweld en kindermishandeling en heeft experts op het gebied van stalking. Je kunt bellen voor advies en ondersteuning. Voor jezelf of voor een ander. Je krijgt een medewerker aan de lijn die goed naar je verhaal luistert. Deze medewerker beantwoordt vragen en geeft advies. De medewerker kijkt samen met jou of er professionele hulp nodig is en welke hulp dan het beste is. Als je wilt of als dat nodig is, kun je anoniem blijven. Soms is het snel duidelijk welke problemen er zijn en welke hulp nodig is. In dat geval gaat Veilig Thuis deze hulp organiseren. Soms is er niet duidelijk wat er aan de hand is, dus soms moet dat eerst uitgezocht worden. Dat doet Veilig Thuis zo veel mogelijk samen met de mensen om wie het gaat. Maar lukt dat niet, dan kan Veilig Thuis ook onderzoek doen zonder dat de betrokkenen het daarmee eens zijn, als dat voor de veiligheid van kinderen of volwassenen nodig is.

   

  Twijfel je? Bel dan, eventueel anoniem, voor advies. Want anders gebeurt er niets!
  Telefoon: 0800-1200 (gratis) 24/7

 • Dreigt er direct gevaar? Bel 112!

  Bel in geval van nood altijd direct 112.

Meer informatie: