Op 15 juni is het de internationale Dag tegen Ouderenmishandeling. Wereldwijd vragen we aandacht voor het bewustzijn van ouderenmishandeling. Ouderenmishandeling komt vaker voor dan je denkt. Maar liefst 1 op de 20 ouderen heeft te maken met mishandeling of misbruik. Zo doet buurman Jan de boodschappen voor zijn oude buurvrouw. Maar nu hij zelf een uitkering heeft, neemt hij -zonder dat zijn buurvrouw dat weet- steeds vaker de ’twee halen-een betalen’ aanbieding mee naar zijn eigen huis.

Signaleer je een situatie met een oudere die je zorgen baart? Maak je je zorgen om de veiligheid van een oudere? Vermoed je ouderenmishandeling? Deel die zorgen met Veilig Thuis Friesland. Veilig Thuis denkt mee over mogelijke oplossingen en adviseert wat je verder kunt doen. Advies vragen aan Veilig Thuis Friesland kan anoniem.

Herken jij de signalen van ouderenmishandeling?

Ouderenmishandeling is niet alleen fysiek of psychisch. Denk ook aan financiële uitbuiting, verwaarlozing en seksueel misbruik. Enkele signalen:

  • zichtbaar letsel;
  • overdreven schrikreactie bij een onverwachte aanraking;
  • onsamenhangende verklaringen over verwondingen;
  • depressies of onverklaarbare angst;
  • schichtig of teruggetrokken gedrag;
  • onverklaarbare uitgaven;
  • onbetaalde rekeningen en aanmaningen;
  • lege koelkast.

Vragen of advies

Het wijk-/gebiedsteam binnen je gemeente staat ook klaar om vragen te beantwoorden en te helpen. Wil je graag advies of vermoed je ouderenmishandeling bel gratis met Veilig Thuis 0800-2000 (24/7).
Chatten kan ook van 9.00 – 17.00 uur via deze website.

Meer weten?