Ruim 350.000 jongeren tussen de 16 en 25 jaar waren in 2022 slachtoffer van huiselijk geweld. Het gaat niet alleen om fysiek geweld, maar ook om andere vormen van geweld zoals dwingende controle door gezinsleden en stalking door een ex-partner. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS, dat sinds 2020 huiselijk geweld volgt voor de Prevalentiemonitor Huiselijk Geweld en Seksueel Geweld.

Minderjarige jongeren het vaakst slachtoffer van huiselijk geweld

Ruim 24.000 inwoners van Nederland van 16 jaar of ouder namen deel aan het CBS-onderzoek, waarvan 2.000 jongeren tussen 16 en 25 jaar. Minderjarige jongeren (16 tot 18 jaar) waren vaker slachtoffer van huiselijk geweld dan meerderjarige jongeren: 25 tegen 15 procent. Jonge vrouwen hadden er vaker mee te maken dan jonge mannen (22 tegen 14 procent). Vooral minderjarige vrouwen werden met 29 procent vaak slachtoffer.

1x per maand mishandeld worden

Van de jongeren die slachtoffer waren van fysiek geweld in huiselijke kring ondervond 1 op de 8 dit structureel, dat wil zeggen ten minste 1 keer per maand. Bij dwingende controle in huiselijke kring en stalking door de ex-partner gaat het per definitie om herhalende voorvallen.

Veel jonge slachtoffers van huiselijk geweld hebben dit als kind ook al ervaren. Ongeveer 4 op de 10 jonge slachtoffers van fysiek geweld in huiselijke kring gaf aan dat ze hier voor hun twaalfde ook al slachtoffer van waren. Van de jonge slachtoffers van dwingende controle gaf ongeveer 3 op de 10 aan dit ook in de kindertijd meegemaakt te hebben.

Pleger van fysiek geweld meestal broer of zus

Bij zowel fysiek geweld als dwingende controle in huiselijke kring was de pleger vaak een gezinslid. Bij fysiek geweld ging het vooral om een broer of zus, terwijl dat bij dwingende controle vooral de ouders waren.

Praat erover

Huiselijk geweld is een voorbeeld van een ingrijpende jeugdervaring. 1 op de 4 kinderen en jongeren in Nederland maakt ingrijpende jeugdervaringen mee. Die nare ervaringen kun je met je meedragen als een onzichtbaar monster, groot of klein. Het monster kan flink in de weg zitten. Als je er over praat zul je merken dat je er minder last van hebt. De website ‘Je monster de baas’ richt zich op het bespreekbaar maken van deze nare ervaringen.

Praat erover of vraag advies bij Veilig Thuis via de chat of telefoon 0800-2000.