Mensenhandel. Dit klinkt voor veel mensen als iets dat alleen ver weg gebeurt, in een vreemd land. Maar het vindt ook hier in Nederland plaats, onder onze ogen. In de campagne “Beroofd van je vrijheid” richten we hier de aandacht op, inhakend op de Europese dag tegen Mensenhandel, vandaag 18 oktober.

In drie video’s zien we hoe verschillende slachtoffers van mensenhandel een beter leven wordt beloofd, waarna ze al snel worden beroofd van hun fundamentele mensenrechten. Beroofd van hun vrijheid.

We vertellen het verhaal van Yvan, die als seizoenarbeider naar Nederland wordt gelokt, maar hier wordt uitgebuit en zonder eerlijke vergoeding aan het werk moet.

We ontmoeten Nina, een jong meisje dat misleid wordt door mooie beloften van liefde en aandacht, en daarna in de gedwongen prostitutie belandt.

En we zien Coen, een jonge jongen die gevoelig is voor status, en uiteindelijk als straatdealer gedwongen wordt om misdaden te plegen.

Ook spreken we in de campagne de kijker direct aan. Is het niet ons eigen gedrag dat mensenhandel mogelijk maakt? Wij willen in de supermarkt zo min mogelijk betalen voor onze boodschappen. Velen van ons willen af en toe een pilletje op een festival. En een prostituee bezoeken via onlineadvertenties moet ook mogelijk zijn, toch? Zo houden we mensenhandel in stand.

Tijdens de Week Tegen Mensenhandel (23 oktober – 27 oktober) maken we een krachtige vuist te maken tegen uitbuiting. Bij ons is er geen plaats voor mensenhandel. De eerste stap is bewustwording, en dat bereiken we door dit verhaal op zoveel mogelijk plekken te vertellen.

www.ditisookmensenhandel.nl