De documentaire ‘Belaagd’ is gemaakt in opdracht van KRO-NCRV en in samenwerking met Veilig Thuis. In deze documentaire wordt het onderwerp grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar gemaakt. Zijn dit incidenten? Of is er sprake van een cultuur waarin seksuele intimidatie en geweld tegen vrouwen normaal is? Verschillende vrouwen hebben besloten het zwijgen te doorbreken en doen hun verhaal. Verhalen van het ongevraagd ontvangen van dickpics, vernederd worden door je partner tot aan aanranding op kamp. Dit zijn allemaal vormen van grensoverschrijdend gedrag. De vrouwen vertellen over de impact van de belaging en de angst en onvrijheid die deze veroorzaakt.

  • Vrijdag 9 december 22:18 uur op NPO2

Iedereen kent de verhalen van vrouwen die nagefloten worden op straat of worden lastiggevallen in het openbaar vervoer door opdringerige mannen. Het sturen van dickpics door de directeur van Ajax en de misdragingen op de set van ‘The Voice’ zorgden voor grote verontwaardiging. Deze verhalen worden opgedist als incidenten, als het wangedrag van individuen. Maar zijn het ook incidenten? Of is er sprake van een cultuur waarin seksuele intimidatie en geweld tegen vrouwen normaal is? De statistieken spreken boekdelen:

  • 2 op de 3 vrouwen in Nederland is afgelopen jaar op straat lastiggevallen
  • 1 op de 3 vrouwen heeft fysiek seksuele intimidatie ervaren op het werk
  • 1 op de 5 vrouwen is ooit fysiek mishandeld door (ex-) partner. 

Grensoverschrijdend gedrag beperkt zich niet tot die paar incidenten die het nieuws halen. Het lijkt een structureel probleem waar alle vrouwen in Nederland vroeg of laat mee te maken krijgen. In KRO-NCRV 2Doc: Belaagd vertelt een groot aantal vrouwen, van jong tot oud, over misplaatste grappen, handtastelijkheden, aanranding, seksuele intimidatie, verkrachting en geweld. Op straat, op het werk, bij het uitgaan of thuis. Zo werd Ambrien als tiener aangerand op zeilkamp, Akkie door een verhuizer gegrepen in de gang, Swanhilde als stagiaire belaagd door een getrouwde collega, Angelique jarenlang door haar partner vernederd en geslagen en Karin twee jaar lang belaagd door haar baas. Of Georgia, die prooi was in de trein, Elles die bedolven werd onder dickpics, Malou wiens nieuwe baan begon met een seksuele opmerking van de chef, en Rachelle die dacht de mishandeling door haar partner niet te overleven.

De vrouwen vertellen over de impact van de belaging en de angst en onvrijheid die deze veroorzaakt. Levenslang op je hoede, altijd rekening houden met gevaar. En als het je overkomt, het schuldgevoel en de schaamte om erover te praten. De vrouwen in Belaagd hebben besloten het zwijgen te doorbreken. De optelsom van hun verhalen legt een cultuur bloot waarin vrouwen vaak worden beschouwd als bezit of seksueel object, dat betast, geslagen of misbruikt mag worden. Een cultuur die voortkomt uit een diepgewortelde minachting voor de autonomie van de vrouw. Een cultuur ook, die vrouwen in hun vrijheid en veiligheid aantast omdat ze altijd alert moeten zijn dat er ‘iets’ kan gebeuren. En die de voedingsbodem vormt voor vernedering, verkrachting en mishandeling soms met de dood tot gevolg. In Nederland overleven jaarlijks zo’n 40 Nederlandse vrouwen de mishandeling niet.

Belaagd is geregisseerd door Nan Rosens en geproduceerd door Hollandse Helden in samenwerking met KRO-NCRV en met steun van CoBO. Als Veilig Thuis Friesland hebben we op 28 november een voorpremière van de documentaire verzorgt in Slieker Film.

KRO-NCRV 2Doc: Belaagd wordt uitgezonden tijdens de actieweken van Orange the World van 25 november t/m 10 december om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen.