Veilig Thuis en Regiecentrum kleuren oranje

Van 25 november t/m 10 december is de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes: Orange the World. Hier wordt wereldwijd aandacht voor gevraagd door oranje te kleuren. Ook in Friesland kleuren diverse gebouwen oranje. Tijdens deze periode vragen we extra aandacht voor de chat van Veilig Thuis.

Orange the World

Wereldwijd krijgt een op de drie vrouwen te maken met geweld. Met de internationale campagne wordt hier aandacht voor gevraagd. Hierbij worden gebouwen oranje verlicht. Oranje staat voor dageraad en zonsopgang; voor een hoopvolle; geweldloze toekomst voor meisjes en vrouwen.

Sterke vrouwen aan het woord

Samen met Omrop Fryslân zijn er drie vrouwen geportretteerd. Slachtoffers van o.a. huiselijk geweld; partner geweld en seksueel geweld. De vrouwen zijn ervaringsdeskundige bij ExpEx Friesland. Ze hopen door hun verhaal te vertellen, dat mensen eerder geweld tegen vrouwen herkennen. En dan ook ingrijpen.

Georgia foto Orange the World
Georgia
 • Deel 1: het verhaal van Georgia
  Zij werd in haar eigen slaapkamer verkracht, op haar zestiende verjaardag. Wat heeft dit met haar gedaan. En wat is er nodig om geweld tegen vrouwen te voorkomen? Georgia is nu 21 jaar. Ze wil open haar verhaal doen om zo andere vrouwen, maar ook mannen, bewust te maken van seksueel geweld. Dat het niet alleen in steegjes gebeurt door onbekenden, maar dat het dus ook, zoals bij haar, thuis in je eigen slaapkamer kan gebeuren.

  Lees en bekijk meer: https://bit.ly/3xqdlqD

Coco - Orange the World
Coco
 • Deel 2: het verhaal van Coco
  De 23-jarige Coco wil jonge vrouwen waarschuwen. Praat erover! Ze kan er nu krachtig over vertellen. Over hoe het was om langere tijd in een gewelddadige relatie te zitten. Toen was het anders. Ze werd met de dag onzekerder. Het begon allemaal zo mooi. Ze was 17 en deed modellenwerk. Hij was iets ouder en dat vond ze wel spannend. Thuis was het niet altijd gemakkelijk en dus wilde Coco heel graag dat hij van haar hield.

  Lees en bekijk meer: https://bit.ly/3pogHXw

Nienke - serie Omrop - Orange the World
Nienke
 • Deel 3: het verhaal van Nienke
  Nienke is net 18 jaar en kwam in de mensenhandel terecht. Ze heeft nog een glinstering in haar ogen, terwijl er momenten waren waarop ze liever dood wilde zijn dan nog één minuut langer in die situatie te zitten. Die situatie was heel heftig. Nienke is verschrikkelijk gemarteld. Na elke mislukte poging om eruit te komen werd het erger. Maar het is gelukt. En die boodschap wil ze meegeven aan alle vrouwen die er nog in vastzitten.

  Lees en bekijk meer: https://bit.ly/3Ix0b09

Advies en hulp vragen

Naar schatting licht slechts 40% van de vrouwen wereldwijd een bekende of een organisatie in over wat er gebeurd is. Ze weten vaak niet waar ze terecht kunnen, ze schamen zich en ze zijn bang dat ze niet serieus worden genomen.

Via de chat op onze website kun je anoniem om hulp en advies vragen. Niet alleen voor jezelf, maar ook als er zorgen zijn om een ander.