Veilig Thuis heeft de afgelopen week alleen al in de avonduren meer dan 200 keer gechat met mensen die advies vroegen over huiselijk geweld en kindermishandeling. Om tijdens de avondklok ook ’s avonds goed bereikbaar te zijn heeft Veilig Thuis haar chatmogelijkheid tijdens werkdagen tijdelijk uitgebreid tot 10 uur ’s avonds.

Normaal is de chat landelijk open van 9 tot 5 uur tijdens werkdagen. Het totaal aantal chats in de afgelopen week was rond de 550, terwijl er gemiddeld per week zo’n 350 chatgesprekken met een medewerker van Veilig Thuis zijn. Deze cijfers laten zien dat de verruiming van de chat in deze tijd van coronamaatregelen en avondklok duidelijk in een behoefte voorziet, denkt het Landelijk Netwerk Veilig Thuis dat deze cijfers verzamelde. Slachtoffers, omstanders en plegers van huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen tot en met 9 februari tijdens werkdagen van 09.00 uur tot 22.00 uur chatten met een medewerker van Veilig Thuis. Het landelijke telefoonnummer 0800-2000 voor advies en meldingen is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar.

Toegestaan huis te verlaten

De Veilig Thuis organisaties maken zich zorgen over de effecten van de coronamaatregelen op mensen en de toename van geweld in huiselijke kring. Is er geweld bij jou thuis tijdens de avondklok? Bel bij direct gevaar altijd 112 en verlaat zo nodig je huis. Je mag ook naar iemand anders toe gaan. Dit mag ook als je je thuis onveilig voelt, maar er geen direct gevaar is. Kijk of je bij iemand terecht kan, bij voorkeur bij jou in de buurt. In deze gevallen is het toegestaan om je huis te verlaten en krijg je geen boete. Als je wilt praten over jouw situatie of advies wilt wat je kan doen, kun je  contact opnemen met Veilig Thuis. Dat kan ook anoniem.

Zie ook: