Open je ogen en oren voor kindermishandeling en doorbreek de stilte

Leeuwarden 15 november 2021 – Vandaag start de Week tegen Kindermishandeling 2021. De campagne ‘Doorbreek JIJ de stilte?’ wordt gelanceerd met de impactvolle campagnevideo over Merel de prinsessenridder. Doel van de campagne is het doorbreken van de stilte en je oren en ogen te openen voor kindermishandeling. Een kind dat ineens veel stiller of juist heel onrustig is, angstig is, blauwe plekken heeft of structureel geen lunch mee naar school krijgt. Het kunnen allemaal tekenen van kindermishandeling zijn.

Jaarlijks worden in Nederland naar schatting minimaal tussen de 90.000 en 127.000 kinderen verwaarloosd, mishandeld of misbruikt en zijn er nog tientallen kinderen die sterven door kindermishandeling. Niet alle gevallen worden gesignaleerd. De cijfers kunnen volgens onderzoekers daardoor hoger uitvallen. Tijdens de Week Tegen Kindermishandeling, van 15 tot en met 21 november, vragen wij aandacht voor het veel te hoge aantal kinderen dat onveilig opgroeit in Nederland.

Merel de prinsessenridder

De campagnevideo gaat over Merel, een prinsessenridder, en haar opdracht om het kasteel te beschermen totdat de koning terugkomt. Haar rijk wordt bedreigd door een stiltevloek, waarbinnen niemand meer mag lachen, praten of huilen. De boodschap van de video: open je ogen en oren voor kindermishandeling en doorbreek de stilte! Naast zichtbare wonden of littekens, kan er ook minder zichtbaar misbruik plaatsvinden zoals emotionele of geestelijke verwaarlozing. In de Week Tegen Kindermishandeling wil Veilig Thuis met de video awareness creëren om zo de stilte met elkaar te doorbreken.

Campagnevideo Week tegen Kindermishandeling 2021

Pleinpraat over kindermishandeling

Veilig Thuis Friesland heeft meegewerkt aan het programma ‘Pleinpraat‘ van Omrop Fryslân. (Bedoeld voor de groepen 7 en 8 van de basisschool) In deze aflevering wordt aandacht geschonken aan de Week tegen Kindermishandeling. Presentatrice Gaiske gaat in gesprek met de 18- jarige Nienke, slachtoffer van kindermishandeling en met Simone, medewerker van Veilig Thuis. Een aflevering die prima geschikt is om in de klas het onderwerp kindermishandeling bespreekbaar te maken. 

Te maken met kindermishandeling of huiselijk geweld – wat doe je dan?

Het houdt niet op, totdat jij iets doet

Wegkijken en doen alsof kindermishandeling niet bestaat is niet oké. Jij kunt ook iets doen om ervoor te zorgen dat een eerste stap wordt gezet en de cirkel van geweld tegen kinderen wordt doorbroken. Maak jij je zorgen over een persoon of situatie? Via www.ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl vind je verschillende tips en handvatten. Lees hieronder de verhalen van Angélique, Brayn, Lena, Delaine en Friso en wat anderen voor hen hebben gedaan.